Materialen

Metalen
Goudsmid Hildardjan van Edelsmederij Verweij werkt veel met goud, maar ook met andere duurzame metalen. Door verschillende metalen te combineren, creëert hij de mooiste sieraden. De metalen waarmee hij werkt zijn niet allemaal even bekend. Hier leest u meer over hun eigenschappen.

gouden-ring van 18 karaat goudGoud
Goud is een duurzaam en mooi edelmetaal. Puur goud (24 karaat) is te zacht om tot sieraad te verwerken. Daarom wordt altijd een legering van goud met een of meer andere metalen gebruikt.
Die legering bepaalt ook de kleur van het goud: zo is er geelgoud, roodgoud en witgoud.

• Geelgoud (14-karaats) is een legering van goud, zilver en koper. Hoe meer koper, hoe warmer de gele kleur.
• Witgoud is een legering van goud, zilver, nikkel en koper (minder koper dan in geelgoud). Veel witgouden trouwringen van Edelsmederij Verweij bevatten palladium in plaats van nikkel, omdat sommige mensen allergisch zijn voor nikkel. Palladium behoort tot de platinagroep en is hypo-allergeen. Witgoud met palladium is iets donkerder grijs van kleur dan witgoud met nikkel.
• Roodgoud is een legering van goud, zilver en koper. Het bevat meer koper en minder zilver dan geelgoud.

platina 950/1000 ringenPlatina
Platina is zeldzamer en kostbaarder dan goud en opvallend wit. Platina is het meest duurzame edelmetaal dat er bestaat. Het slijt dan ook nauwelijks. Een ander voordeel is dat platina hypo-allergeen is en dus vrijwel nooit allergische reacties veroorzaakt.

 

 

ringen gemaakt van zirkoniumZirkonium
Zirkonium is een ultrasterk metaal dat heel weinig weegt. Het is van nature grijs, maar met een speciaal verhittingsproces kan het intens zwart worden gemaakt. Zwart zirkonium matcht mooi met andere metalen, zoals maanwit platina.

 

 

sierraden van tintaniumTitanium
Titanium is eveneens een lichtgewicht, sterk metaal dat zich goed leent voor het maken van sieraden. Titanium is van nature lichtgrijs, maar met een elektrolytische behandeling kan een goudsmid titanium allerlei kleuren geven. Sieraden van titanium dragen door hun lichte gewicht heel prettig.

 

 

edelstaal sieradenEdelstaal
Edelstaal of rvs is een bijzonder duurzaam, grijs metaal met een stoere uitstraling. Een groot voordeel van edelstaal is dat het zelden allergische reacties uitlokt. Het combineert bovendien mooi met andere metalen.

 

 

zilver brochesZilver
Zilver is een bekend metaal. Het is vrij zacht en slijt meer dan bijvoorbeeld goud. Daarom is het minder duurzaam. Het is wel heel mooi van kleur.

 

 

Stenen
Bij Edelsmederij Verweij vindt u veel sieraden bezet met diamant, maar ook met andere duurzame stenen. Hier wat meer informatie over de 3 hardste en meest duurzame stenen:

Diamant
Goudsmid Hildardjan werkt veel met diamant – witte en gekleurde. Diamant is de hardste stof die er bestaat: een diamant blijft altijd mooi.

Saffier
Saffier is ook een heel harde, duurzame steen. Saffier kan allerlei kleuren hebben, maar het meest gewild is saffier met een diep korenbloemblauwe tint. Toch is ook gele saffier bijvoorbeeld heel mooi – die kleurt prachtig bij warm geelgoud.

Robijn
Robijn is even duurzaam als saffier – en even mooi. Robijn is vernoemd naar zijn rode kleur. De steen is in allerlei roodtinten verkrijgbaar, van zachte roze tot donkerrood. Niet alleen de kleur, maar ook de slijpvorm bepaalt de uitstraling van robijn. Een cabochon – een bol geslepen steen zonder facetten – ziet er heel anders uit dan een robijn met een klassiek gefacetteerd slijpsel.

Goudsmid Hildardjan Verweij combineert verschillende metalen met stenen. Zo vormt wit platina een prachtig contrast met zwarte diamant. 18-karaat warm geelgoud kleurt mooi bij gele saffier en grijs titanium vormt een bijzonder trio met witgoud en groene briljant. En dit zijn natuurlijk nog maar een paar voorbeelden.
Eigenlijk moet u sieraden van deze bijzondere metalen en stenen in het echt zien: kom onze collectie dus eens bewonderen!