Diamanten

losse ruwe diamantenDiamant – een sieraad op zich

Diamant is de hardste steen op aarde: een diamant slijt niet, breekt niet en er komen geen krassen op. Hij blijft dus altijd mooi en dat is precies de reden waarom hij zo geliefd is. Een gouden ring met diamant is echt voor altijd. Bovendien schittert diamant, als hij eenmaal is geslepen, als geen andere steen. Lees meer over dit natuurwonder!

 

lossen briljantenBriljanten en diamanten
Diamant kan op allerlei manieren worden geslepen. De meest bekende slijpvorm is briljant. Briljant is dus geen steensoort, maar een slijpvorm van diamant. Een briljant geslepen diamant heeft 57 facetten die allemaal een exacte hoek hebben. Door deze speciale slijptechniek ontstaat een prachtig lichtspel. Briljanten fonkelen en schitteren.
Maar… er zijn nog veel meer mooie slijpvormen. Zoals princess en baguette. Een princess is een vierkant geslepen diamant; een baguette is langwerpig. Beide komen heel goed tot hun recht in een sieraad.

Diamant briljant geslepenDe vier c’s van een geslepen diamant
De waarde van een geslepen diamant wordt beoordeeld aan de hand van vier criteria. De zogeheten vier c’s: Cut, Carat, Clarity en Colour.

Cut: dit staat voor de slijpvorm en de slijpkwaliteit van een diamant. Beide zijn heel belangrijk: het aantal facetten van een diamant en de manier waarop ze zijn geslepen bepalen de schittering, ofwel het lichtspel van de steen.

Carat: dit is het gewicht van de steen, het karaatgehalte. 1 karaat staat gelijk aan 0,2 gram. Het gewicht van een diamant wordt ook wel eens in punten uitgedrukt. Zo wordt een diamant van 0,10 karaat een ‘tienpunter’ genoemd.

Diverse diamant slijpvormenClarity: hiermee wordt de zuiverheid van een geslepen diamant aangeduid. Diamanten kunnen onzuiverheden in zich dragen. Inwendige scheurtjes bijvoorbeeld, of insluitsels. Hoe zuiverder de steen, hoe meer hij waard is. Geslepen diamanten worden op basis van hun zuiverheid ingedeeld in categorieën. Bovenaan staat de categorie loupezuiver (flawless, in het Engels). Hierin vallen de meest zuivere stenen. Daaronder komt de categorie VVS (deze afkorting staat voor very very small inclusions), gevolgd door VS (very small inclusions) en SI (small inclusions). Hieronder komen de categorieën van diamanten met grotere onzuiverheden.

Colour: zuivere diamanten hebben geen kleur. Daarom zijn witte diamanten doorgaans het meest kostbaar. Toch zijn er ook zeer waardevolle gekleurde diamanten. De witheid van een diamant wordt – net als de zuiverheid – aangeduid met internationaal erkende termen. De meest witte (feitelijk dus kleurloze) diamanten vallen in de categorie River. Daaronder komt de categorie Top Wesselton, gevolgd door Wesselton. Hieronder komen de categorieën van getinte diamanten. Kleurdiamanten krijgen de aanduiding fancy coloured.

Kleurdiamanten
Diamanten die in sieraden worden gezet, zijn meestal wit. Er zijn echter ook fraaie gekleurde diamanten, fancy diamonds genoemd. Hildardjan werkt er graag mee: hij maakt prachtige combinaties van kleurdiamanten met verschillende metalen. Zo komt blauwe diamant perfect tot zijn recht in combinatie met witgoud. Warm roodgoud doet het goed bij champagnekleurige diamanten. Platina, het meest witte en zuivere edelmetaal dat er bestaat, vormt een volmaakt duo met witte briljant, maar… ook met zwarte. Zwarte briljanten hebben een heel bijzondere uitstraling en fonkelen net zo hard als witte.

diamanten-ringEen ring met een grote briljant

Houdt u van sieraden met grote briljanten? Kom dan eens kijken bij Edelsmederij Verweij. Goudsmid Hildardjan maakt prachtige solitair ringen met diamanten. Wat dacht u van een glanzende witgouden ring met een briljant van 0,33 karaat? Een ring van grote klasse!

Wilt u meer weten over sieraden met diamant? Kom de bijzondere collectie eens bekijken en leg uw vragen voor aan de goudsmid. Hij kan u nog veel meer over diamanten vertellen.